Bloguma Nasıl Ziyaretçi Çekebilirim?
Yeni bir blog sitesi açmayı düşünüyorsunuz fakat insanların sitenizden nasıl haberdar olacağına dair bir fikriniz yok mu? İnsanların sitenize gelmesi için arama motorlarında veya sosyal paylaşım sitelerinde sitenizi görmesi gerekiyor. Bu yazıda yer alan yöntemlerle sitenize gelen ziyaretçilerin yazılarınızı sosyal medyada paylaşmasını ve sitenizin arama motorlarında üst sıralara yükselmesini sağlayacağız.
1) Detaylı ve Uzun İçerik
Sitenizi ön plana çıkaran başlıca faktör içeriğinizdir. Uzmanların, içeriğin uzunluğu konusunda yaptığı onca öneriye rağmen insanlar hâlen bu gerçeği görmezden geliyor. Bazılarına uzun yazı yazmak zor geliyor, bazılarının ise bir konuyu uzun uzun ele alacak kaynağı yok. Blogcular, çoğunlukla yazılarını 500-1000 kelime uzunluğunda tutuyor.
Sizinle aynı konuda paylaşım yapan binlerce blogcu var. Eğer ortalamayı geçemezseniz içerikleriniz hiçbir zaman fark edilmeyecek, kalabalığın arasında kaybolacaktır. Arama motorlarında yazdığınız konuyu aratıp, arama sonuçlarını son 24 saat ile sınırlandırırsanız aynı konuda kısa bir zaman dilimi içerisinde ne kadar paylaşım yapıldığını görebilirsiniz.
Peki bu kadar paylaşım arasından nasıl sıyrılacaksınız? Çok basit: Blog yazılarının %90'ı 1000 kelimenin altında, %99'u ise 2000 kelimeyi geçmiyor. En üstteki %1'lik dilimde yer almak için yazılarınız 2000 ile 4000 kelime arasında olmalı. (Bu tavsiyenin bloglar için olduğunu unutmayın, normal şartlar altında hiç kimse kısa sürede öğrenebileceği bir şeyi uzun uzadıya okumak istemez. Ama blog ziyaretçilerinin sitenize bir konu hakkında detaylı bilgi almak için geldiğini unutmayın. Blog ziyaretçileri için bilgi veya görüş ne kadar detaylı anlatılırsa o kadar iyidir.)
Uzun içerikler oluşturmak zor gelebilir, içerikte neler yazacağınızı bulmak için fazla zaman harcayabilirsiniz. Fakat uzun içerikler sayesinde diğer bloglardan sıyrılıp, fark edilme şansınızı yükseltirsiniz.
Referans vermeyi unutmayın
Vikipedi'de makale okuduysanız makalenin alt kısmında dış kaynaklara link verildiğini fark etmişsinizdir. Bu referanslar vikipedi makalesinin güvenirliliğini arttırır.
Siz de yazdığınız içeriklerde, o konuda güvenilir ve insanlar tarafından benimsenmiş kaynaklara referans vermeyi unutmayın. Güvenilir kaynaklara referans vermek Google sıralamanızı da olumlu yönden etkiler. Ayrıca Google News aracılığıyla yazdığınız konu ile alakalı ilginç haberler bulup yazınızda paylaşabilirsiniz.
2) Sitenizin Hızı
Web sitenizin hızı Google sıralama algoritmasının dikkate aldığı en önemli özelliklerden biridir. İnsanlar, sayfalarınızın 3 saniye içinde yüklenmesini bekler. Eğer sayfaların yüklenmesi gereğinden uzun sürüyorsa ziyaretçilerinizin önemli bir kısmını kaybedebilirsiniz. Ziyaretçilerin azalması, sitenizin yavaşlığı ile birleşerek arama motoru sıralamanızı olumsuz yönde etkileyecektir.
Pingdom ile sitenizin açılış hızını ve ögelerin yüklenme süresini öğrenebilirsiniz.
Sitenizin performansı için paylaşımlı hosting seçeneklerinden uzak durun, kısıtlı kaynakları çok sayıda insan kullandığı için sitenizin hızı düşecektir. Sitenizi barındırmak için daha fazla performans sağlayan bir VPS kiralayabilirsiniz.
CDN Kullanın
İçerik Dağıtım Ağı (CDN) sitenizin hızını %50'ye kadar, hatta bazı durumlarda daha yüksek oranlarda arttırabilir. Sitenizdeki dosyaları kendi sunucunuzda barındırmak yerine onları dünyanın çeşitli noktalarında bulunan bir sunucu ağına yayabilirsiniz. Bir ziyaretçi, dünyanın belli bir noktasından sitenize ulaşmaya çalıştığında sayfayı görüntülemek için gereken kaynakları kendisine en yakın olan CDN sunucusundan alır. Böylece, sayfayı görüntülemek için gereken süre kısalır.
3) Başlık Seçimi
Sitenizin başlığı da Google'ın sıralama yaparken dikkate aldığı önemli özelliklerden biridir.
Eğer blogunuz yeniyse, başlıklarınıza özen göstermek hayati önem taşıyor. Blogunuz yeni olduğu için yeterli güvenilirliğe, backlinke ve paylaşıma sahip değildir. İçeriğinizi tanıtmanız neredeyse tamamen başlığa bağlıdır.
- Başlıkta keyword kullanımına dikkat edin.
- Hedeflediğiniz 2-3 keyword varsa bunları başlığa yerleştirmeye çalışın. Örnek: "Yeni Blog İçin SEO Nasıl Yapılır?", başlığa yerleştirilen 3 keyword "Blog", "SEO", "Nasıl".
- Geniş kapsamlı keywordlerden uzak durun. "SEO Nasıl Yapılır?" yerine "Yeni Bloglar İçin SEO Nasıl Yapılır?" başlığını tercih edin.
4) Sosyal Ağlar
Yeni bloglar heyecan verici ama aynı zamanda da göz korkutucu olabilir. İnsanlara sesleneceğiniz yeni bir platforma adım attığınız için heyecan vericidir, ama henüz kimse blogunuzdan haberdar olmadığı için göz korkutucudur.
Ziyaretçilerinizin, içeriğinizi Facebook, Twitter ve Linkedin gibi sosyal medya sitelerinde paylaşmasını kolaylaştırın. Başlangıçta fark edilmek için tek yol budur.
Yazılarınızın sonunda olduğu gibi başlangıcına da paylaşım butonları yerleştirebilirsiniz. Ayrıca ziyaretçiler sayfayı kaydırdığında, sayfa ile beraber hareket eden bir paylaşım barı eklemelisiniz. Eğer WordPress kullanıyorsanız Custom Share Buttons with Floating Sidebar eklentisini kullanabilirsiniz.
Sitenin yan menüsünde sosyal medya hesaplarınızı paylaşıp, ziyaretçilerinizin sizi takip etmesini kolaylaştırabilirsiniz.
İlgi Çekici Başlıklar
Yazılarınızı insanların paylaşması için başlıklarınızın ilgi çekici olması veya yazınızın tartışmalı olması gerekir (Tartışmalı yazılar yüzünden negatif yorumlara maruz kalabilirsiniz, bu yüzden önceliğiniz ilgi çekici başlıklar olmalı).
Sizce şu iki başlıktan hangisi daha fazla paylaşılır:
- Köpeğinizi 7 günde nasıl eğitirsiniz?
- Köpeğinizi öldürmeden 7 günde nasıl eğitirsiniz?
Tabii ki 2. başlık ilgi çekici olduğundan insanlar tarafından daha fazla tıklanır ve paylaşılır. Haber sitelerinin en basit olayları bile merak uyandırıcı başlıklarla sunması buna iyi bir örnek olabilir.
İlgi çekici başlıklar ve içerik önerileri için Blog Title Generator gibi araçları kullanabilirsiniz.
5) Temiz Arayüz
Temiz bir arayüz, sitenizin basit ve dikkat dağıtıcılıktan uzak olmasını sağlar. Ziyaretçilerinizin dikkatini reklamlarla ve karmaşık tasarımlarla dağıtmayın. Sitenizin asıl amacının reklamlardan para kazanmak mı yoksa okuyuculara değer katmak mı olduğuna karar verin. (Tabii ki reklamlar ile gelir elde etmek en doğal hakkınız fakat bunu ziyaretçilerin sitenizdeki gezintisini olumsuz etkilemeden yapmanız gerekiyor.)
Ziyaretçilerin sitenizde daha fazla vakit geçirmesi için elinizden gelen her şeyi yapmalısınız. Kolay erişilebilir bir navigasyon menüsü ziyaretçilerin sayfalar arasındaki gezintisini kolaylaştırabilir.
Blogunuza başlamadan önce, paylaşım yapmayı düşündüğünüz konudaki diğer blogları incelemeyi unutmayın. Diğer blogların, okuyuculara sağadığı kolaylıkları ve okuyucularla nasıl etkileşime geçtiğini inceleyin. Bu size, blogunuzda nasıl bir yol izlemeniz gerektiğine dair fikir verecektir.